Huyen

Data & Technology trainee

Meer data, meer impact

‘Na mijn master Biofarmaceutische Wetenschappen heb ik een tijd gewerkt in de farmaceutische sector. In het lab zette ik experimenten op om effecten van moleculen op cellen te bestuderen, met als doel bij te dragen aan de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Daar rolde veel interessante data uit en ik kwam er langzamerhand achter dat ik het analyseren van data het leukste gedeelte van mijn werk vond. Daarom heb ik op een gegeven moment besloten het lab te verlaten en me verder te ontwikkelen op het vlak van data en technologie. Bij DNB is er veel expertise op het gebied van data-analyse en wordt er gewerkt met unieke data die ingezet kunnen worden voor een beter financieel systeem. Met het Data & Tech traineeship krijg ik de kans om mijn data, security en development skills verder te ontwikkelen en tegelijkertijd een maatschappelijke impact te maken.

Inzichten uit data

Ik ben ruim acht maanden geleden begonnen met het traineeship en start nu bijna met mijn tweede plaatsing. Mijn eerste plaatsing was in het Power BI team binnen de afdeling Data Services. De instellingen die onder het toezicht van DNB staan moeten regelmatig rapportages aanleveren, wat vaak om grote documenten en aantallen gaat. Om dat zo goed en snel mogelijk te kunnen verwerken, heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan een dashboard dat inzicht biedt in het verwerkingsproces. Hoewel ik deze eerste plek niet zelf heb uitgezocht, vond ik het wel erg interessant – interessanter zelfs dan verwacht. Niet alleen heb ik gezien hoeveel data er binnenkomt en hoe een grote instantie als DNB de IT-infrastructuur daarvoor heeft ingericht; ik heb ook geleerd welke partijen daarbij betrokken zijn én hoe zij daar allemaal aan bijdragen.

Samenwerken met toezichthouders

Ik vond het werken bij de divisie Data en Informatietechnologie de afgelopen maanden heel leuk, maar ik ben ook benieuwd naar de collega’s die zich bezighouden met andere disciplines. Tijdens mijn tweede plaatsing ga ik ondervinden hoe ik de combinatie van technisch werken en contact met mensen uit verschillende vakgebieden ga vinden. Ik ga namelijk aan de slag binnen het team Intelligence & Innovation, dat valt onder de afdeling Toezicht Financiële Criminaliteit. Daar kun je bijvoorbeeld denken aan data science-oplossingen voor toezichthouders, zoals Natural Language Processing bij het uitlezen van grote documenten. Ik moet dan dus echt samenwerken met de toezichthouder, die input zal leveren op wat ik ontwikkel. Tijdens mijn eerste plaatsing werkte ik voornamelijk met mensen met een IT-achtergrond, dus ik ben heel benieuwd om te zien wie er nu aan de andere kant zitten.

Hoewel ik geen typische achtergrond heb, worden mijn ideeën en andere invalshoeken hier júist gewaardeerd.

Leren, doen en vragen

Het fijne is dat we zelf alle vrijheid hebben om onze tweede en derde plaatsing in te vullen. Je kunt altijd aangeven wanneer je meer wilt of juist andere ideeën hebt. En ook als er ineens andere interessante dingen gebeuren, kun je dat gewoon meepakken. Sterker nog, dat wordt erg gewaardeerd en aangemoedigd. Zo heb ik de afgelopen maanden naast het maken van het dashboard ook nog gewerkt aan het opzetten van een cloudomgeving dat dient als dataplatform. Daar heb ik veel extra kennis van opgestoken, bijvoorbeeld rondom security. Maar het volgen van cursussen om me vakinhoudelijk te ontwikkelen is zeker mogelijk. Zo heb ik aan het begin van mijn eerste plaatsing cursussen gevolgd gericht op Power BI en Azure clouddiensten. En hoewel ik vanuit mijn studie geen typische achtergrond heb, worden mijn ideeën en andere invalshoeken juist gewaardeerd. Bij DNB is het veel belangrijker dat je een kritische houding hebt en de juiste vragen kunt én durft te stellen.’

Verhalen van onze medewerkers

Adriaan - Data & Technology trainee

Waar kun je als trainee meewerken aan het publicatieproces voor financiële statistieken?

Lees het hele verhaal over Adriaan - Data & Technology trainee

Maarten - Data & Technology trainee

Waar kun je als trainee bijdragen aan het opstellen van de macro-economische statistieken?

Bekijk het verhaal over Maarten - Data & Technology trainee

Nout Jan, Data & Tech trainee

Waar leer je als trainee meer over data, technology én finance?

Lees het hele verhaal over Nout Jan, Data & Tech trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Medewerker Project Management Office

  Maak het verschil in onze projectuitvoering als medewerker Project Management Office bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.300 - € 6.100 bruto p.m.
 • Afstudeerstage UX Designer

  Breng jouw ideeën, designs en ‘best practices’ in het bij team Innovatie en Intelligence als stagiaire UX Designer bij DNB.

  • Bachelor
  • 36
  • IT en data
 • Financiële sector analist

  Volg de ontwikkelingen in de financiële sector op de voet als financiële sector analist bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • Onderzoek en statistiek
  • € 3.280 - € 5.200 bruto p.m.
Scroll naar boven