Diversiteit & Inclusie

Een diverse organisatie in een diverse samenleving: dat wil De Nederlandsche Bank zijn. Een inclusieve organisatie waarin iedereen zich welkom voelt, helemaal zichzelf kan zijn en talenten kan ontplooien en ontwikkelen.

Daarom streven we naar meer diversiteit in de breedste zin van het woord: alle aspecten waarop mensen van elkaar kunnen verschillen, zichtbaar en onzichtbaar. Denk aan culturele achtergrond, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, genderidentiteit of genderexpressie, leeftijd, opleiding, ervaring. Dit doen we in de volle overtuiging dat we met meer diversiteit – meer invalshoeken – ons werk nóg beter kunnen doen. En omdat onze organisatie een maatschappelijke rol heeft, vinden we het belangrijk dat onze medewerkers een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van onze diverse samenleving. Maar, om de aanwezige diversiteit ook daadwerkelijk te kunnen benutten, is een inclusief werkklimaat van essentieel belang, waarin iedereen het gevoel heeft erbij te horen en zichzelf te kunnen zijn. Daar maken wij ons sterk voor.

Werken aan een diverse en inclusieve werkomgeving

Om concrete stappen te zetten, vertalen we onze ambitie op diversiteit en inclusie door in ons beleid en onze werkprocessen. Zo is diversiteit standaard onderdeel van gesprek bij managementbenoemingen. We bieden medewerkers de mogelijkheid om jaarlijks twee dagen bijzonder verlof op te nemen voor een feestdag passend bij de levens- of geloofsovertuiging. En er is een Diversity Board, om te adviseren over de uitvoering en implementatie van ons diversiteitsbeleid en om het belang van diversiteit en inclusie verder uit in alle onderdelen van onze organisatie.

Ook de diverse medewerkersnetwerken binnen DNB versterken de  diversiteit en inclusie binnen onze organisatie, zoals JongDNB, DNB Pride, DiverseDNB en Female Capital. Lees meer over deze netwerken voor en door medewerkers onderaan deze pagina.

Kansen en dilemma's

We zetten stappen om een veilige, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin alle collega's zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen. Recent hebben we onze Out & Proud Verklaring gepubliceerd. Daarmee spreken we ons expliciet uit voor LHBTIQ+ inclusie en tegen intolerantie. Ook streven we naar meer vrouwen in het management, meer culturele diversiteit en we willen vaker een werkplek bieden aan mensen met een beperking. Door te kijken naar wat er wél mogelijk is voor deze laatste groep, willen we een werkgever zijn die de afstand tot de arbeidsmarkt verkleint.

Een diverse en inclusieve organisatie worden en zijn doe je samen, met een rol voor alle medewerkers. Daar komen ook dilemma’s bij kijken. In deze video's leggen we Diversiteit & Inclusie-dilemma's voor aan een aantal van onze medewerkers, die op persoonlijke titel reageren.

Afspelen

Vrouwen in het management

Afspelen

Culturele en etnische diversiteit

Afspelen

Afstand tot de arbeidsmarkt

Afspelen

Seksuele voorkeur en genderidentiteit

Inspirerende netwerken

Door kennis en ervaringen te delen kunnen we elkaar verrijken. Daarom worden er bij DNB veel verschillende (online) activiteiten georganiseerd, zoals workshops, seminars, lunches en borrels. Daarnaast hebben we verschillende netwerken door en voor medewerkers:

JongDNB

Het jongerennetwerk van DNB is er voor alle DNB’ers tot en met 35 jaar.

Lees verder over JongDNB

DiverseDNB

DiverseDNB is gericht op culturele en etnische diversiteit en het creëren van een inclusieve werkomgeving.

Lees verder over DiverseDNB

DNB Pride

DNB Pride is het netwerk voor LHBTIQ+ collega’s.

Lees verder over DNB Pride

Female Capital

Female Capital versterkt de positie van vrouwen binnen DNB.

Lees verder over Female Capital

Silver Club

Silver Club is het netwerk voor de ervaren en in leeftijd gevorderde medewerkers (50+) binnen DNB.

Lees verder over Silver Club

DNB International

DNB International is het netwerk voor alle internationale collega’s binnen DNB.

Lees verder over DNB International

GroenDNB

GroenDNB is hét netwerk waarin je je groene vleugels kunt uitslaan.

Lees verder over GroenDNB

Vragen of suggesties over diversiteit of inclusie? 

Neem contact met ons op
Scroll naar boven