Anneloes

Voorzitter van Female Capital

Eigenlijk willen we als vrouw niet anders zijn dan mannen, maar de verschillen zijn er wel.

Steun

'Ik ben gedurende mijn loopbaan eigenlijk altijd in de minderheid geweest als vrouw. Dat is niet per definitie iets negatiefs, maar ik heb het soms wel lastig gevonden. Je wilt er namelijk graag bij horen, zonder jezelf tekort te doen. Je wilt bovendien graag op dezelfde manier worden beoordeeld en dezelfde kansen krijgen als je andere collega’s. Daarom heb ik altijd de behoefte gevoeld om op mijn werk inspiratie en steun te zoeken bij andere vrouwen. Toen ik vier jaar geleden als toezichthouder bij het Expertisecentrum Toetsingen van DNB kwam werken, hoorde ik dat er activiteiten vanuit het vrouwennetwerk van DNB, Female Capital, werden georganiseerd. Ik heb me toen meteen op de mailinglijst laten zetten en sinds een half jaar ben ik voorzitter van het netwerk.

Iedereen is welkom

Female Capital focust op vrouwen, maar onze evenementen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, gender, functie of culturele achtergrond. Het netwerk is opgericht om bewustwording te creëren, te inspireren, te stimuleren en te verbinden. We willen DNB’ers op de eerste plaats bewust maken van de verschillen die er zijn tussen mannen en vrouwen en hoe die verschillen zich uiten in ons werk. Eigenlijk willen we als vrouwen niet anders zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat de verschillen er wel zijn. Door middel van bijvoorbeeld lezingen, workshops en discussies willen we vrouwen én mannen inspireren. Dat doen we ook samen met andere vrouwennetwerken. Zo hadden we recent met Vrouwen in institutioneel Pensioen een bijeenkomst over duurzaamheid en diversiteit. Dat is natuurlijk niet alleen een vrouwenonderwerp. Het was daarom heel leuk om te zien dat er ook veel mannen aanwezig waren.

Ik wil niet alleen feedback over hoe sociaal ik ben, ik wil óók horen hoe daadkrachtig ik ben.

Female feedback

Met onze activiteiten proberen we ook echt een verandering in de werkcultuur teweeg te brengen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen vaak andere feedback krijgen dan mannen. Als vrouw wil ik niet alleen feedback krijgen over feminiene kwaliteiten, zoals hoe sociaal ik ben of hoe goed ik kan samenwerken. Ik wil óók horen hoe daadkrachtig of ambitieus ik ben, mijn zogenoemde masculiene eigenschappen.

Masculiene kwaliteiten worden meestal direct gekoppeld aan mannen en feminiene kwaliteiten aan vrouwen. Hoewel die verdeling in werkelijkheid helemaal niet zo zwart-wit is, denken we bewust of onbewust toch vaak in stereotypes. We moeten bovendien weg van het idee dat masculiene kwaliteiten beter zijn; ook feminiene eigenschappen zijn erg waardevol. Daarom hebben we een workshop georganiseerd over female feedback, waarin wetenschappelijke studies werden doorgenomen over de soort feedback die mannen en vrouwen typisch ontvangen en waar we praktische tips kregen om zelf genderneutraal feedback te geven.

Keuzebalans

Vrouwen worden over het algemeen vaker voor keuzes gesteld dan mannen. Deze keuzes hebben gevolgen voor de verdere loopbaanontwikkeling en bijbehorende beloning. Wanneer er kinderen komen wordt er vaker van vrouwen verwacht om parttime te gaan werken dan mannen en maken vrouwen minder gemakkelijk een uitdagende carrièrestap. Daarnaast zijn vrouwen nog steeds vaak degenen die thuis de meerderheid van de zaken regelen, wat maakt dat de taken zich opstapelen. Ik wil heel graag vrouwen die, al dan niet tijdelijk, gestopt zijn met werken stimuleren om er weer voor te gaan. Ik vind het erg belangrijk dat ze de kans krijgen om weer volledig terug te keren op de arbeidsmarkt.

We zijn er nog niet

Diversiteit is natuurlijk breder dan alleen genderdiversiteit. Toch is het ook belangrijk om ons op genderdiversiteit te blijven richten. Er komen gelukkig steeds meer voorbeelden van vrouwen op belangrijke en invloedrijke posities, maar het kan zeker nog beter. Zolang het stereotype van een goede leider een man is, zijn we er voor mijn gevoel nog niet. En het gaat ook zeker niet alleen om de topposities: op alle niveaus is genderdiversiteit belangrijk. Daar blijf ik me graag voor inzetten.'

Verhalen van onze mensen

DiverseDNB - Souhaila

In je werkomgeving moet je kunnen zijn wie je bent.

Bekijk het verhaal over DiverseDNB - Souhaila

Silver Club- Jerry

Dat je oud bent wil niet zeggen dat niet meer waardevol bent.

Bekijk het verhaal over Silver Club- Jerry
Scroll naar boven