Jerry

Bestuurslid Silver Club

Dat je oud bent wil niet zeggen dat niet meer waardevol bent.

Waardevol

'Diversiteit & Inclusiviteit gaat vaak over kleur, sexuele geaardheid, je afkomst. Maar ook de oudere medewerker valt hier in mijn ogen onder. Het beeld van “de oudere medewerker” is vaak een traag lopende oudere in een grijs pak. Terecht of niet; zijn hersencapaciteit is misschien wel spot on. Bovendien hebben oudere medewerkers vaak andere kwaliteiten: een helikopterview, een toolbox aan ervaring om uit te putten. Dat je oud bent wil dus niet zeggen dat niet meer waardevol bent.

Iedereen is een pakketje, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud.

Robijnen jubileum

Zelf zit ik inmiddels 38 jaar bij de bank – na mijn dienstplicht was het mijn eerste werkgever. En om het erger te maken; ik zit ook nog steeds op dezelfde afdeling. Maar ik heb wel heel veel verschillende dingen gedaan, heb bijvoorbeeld ook tien jaar in de ondernemingsraad gezeten. Nu ben ik verantwoordelijk voor het functioneel beheer van onze applicaties, maar daarnaast ook betrokken bij het Blue Zone-project en Silver Club. Ik ben begonnen op de inhoud, daarna het proces, en nu zit ik op de mens. Dat kan allemaal bij DNB.

Silver Club

Ik had veel contact met Jong DNB. Discussiëren met jongeren vind ik leuk en ook voor een gezellige borrel loop ik niet weg. Die club bleef maar groeien en dat prikkelde mij als oudere medewerker. Nadat we hadden geïnventariseerd of er behoefte aan was binnen DNB, hebben we twee jaar geleden Silver Club opgericht. Inmiddels hebben we een aantal evenementen georganiseerd. We hebben de film Aging gekeken, over gezond oud worden. We hebben een open debat gevoerd over je pensioen: hoe leef je na je werk? En we hebben een training over vitaal blijven geregeld.

De komende tijd willen we meer organiseren, zoals een bijeenkomst over mantelzorg: hoe doe je dat en hoe combineer je dat met werk? Maar het is niet allemaal zwaar weer hoor, we willen ook gewoon gezellig bij elkaar komen en bijvoorbeeld borrels organiseren samen met Jong DNB om elkaars leven beter te begrijpen.

Grijze massa

DNB heeft 2100 medewerkers, waarvan ongeveer 500 van boven de 50. Zelf ben ik ook onderdeel van het collectieve geheugen van de bank. Mijn kennis is belangrijk om te delen met de nieuwe generatie werkenden, want als ik straks met pensioen ga is het verdwenen. Daarnaast kun je ook leren van elkaars energie. Jongeren willen vooral gaan, snel, vooruit. Wij hebben misschien minder productiviteit, maar werken wel efficiënter. Jongeren smijten met energie, ouderen sparen hun energie. Waar het om gaat is de output.

Divers team

Ik vergelijk het graag met voetbal. In succesvolle teams zie je vaak een aantal oudere spelers die dankzij jarenlange ervaring op hoog niveau precies weten wat ze moeten doen en wat niet, en hoe ze kunnen voorkomen dat ze eruit gerend worden. Omring hem met jonge, talentvolle spelers en er ontstaat een kampioenselftal. Kijk, uiteindelijk draait alles binnen DNB om kwaliteit. En dat kan net zo goed van een oudere medewerker komen. Het gaat om je geest, niet of je de 100 meter nog onder de 15 seconden loopt. En laten we vooral één ding niet vergeten: jonge mensen worden ook oud.'

Verhalen van onze medewerkers

JongDNB- Roos

Het thuiswerken levert voor jongeren vaak andere problemen op dan voor oudere medewerkers.

Read the story over JongDNB- Roos

DNB Pride - Ger

Het idee leeft dat het allemaal wel geregeld is rondom LHBTIQ+, maar er is nog genoeg te doen.

Read the story over DNB Pride - Ger
Scroll naar boven