Sharon

Coördinator beveiliging

De dynamiek van de beveiliging

Ruim 2,5 jaar werk ik nu voor DNB. Ik zat hiervoor lang in de zorg, maar na de zorgcrisis van ruim tien jaar geleden was de koek op. De beveiliging leek me uitdagend en dynamisch en via een leer-werktraject heb ik de benodigde papieren behaald. Daarna heb ik veel verschillende organisaties beveiligd – Schiphol, de Bloemenveilig in Aalsmeer en het Rijksmuseum. Ja, ik was zelfs de nachtwacht van De Nachtwacht! Overstappen naar DNB voelde voor mij echt als het summum. DNB is toch de bank der banken, de plek waar het goud en het geld ligt, en dat allemaal ook nog eens in hartje Amsterdam. Kortom: een ‘object’ dat je als beveiliger aanzien en een trots gevoel geeft als je er werkt.

Snel doorgegroeid

Bij DNB ben ik in korte tijd doorgegroeid van beveiliger naar centralist en inmiddels ben ik zelfs coördinator. Een beveiliger doet het loopwerk; zijn alle deuren dicht? Lopen er ergens mensen rond die daar niet horen te lopen? Een centralist houdt zich bezig met diverse alarmen. Brandmeldingen bijvoorbeeld, of meldingen dat iemand op het terrein loopt, een deur (te lang) openstaat of een sprinkler te veel druk heeft. Als coördinator zorg ik ervoor dat alle beveiligers en centralisten hun werk kunnen doen. Ik verzorg de briefings, ben verantwoordelijk voor de inzet en ben ook de schakel tussen het management en ‘de vloer’. Bij DNB loopt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beveiliging rond. Je kunt je voorstellen dat het coördineren van die werkprocessen dus een flinke uitdaging kan zijn.

Als beveiliger is je mond je belangrijkste wapen.

De verhuizing van het goud

Het meest memorabele moment van de afgelopen jaren is voor mij de verhuizing van de Nederlandse goudvoorraad. Het DNB-pand aan het Frederiksplein wordt momenteel volledig gerenoveerd. Vlak voor de start hiervan, eind 2020, hebben we tijdens een enorme operatie van twee à drie dagen het goud verplaatst naar een beveiligde bunker in Haarlem. De logistieke operatie eromheen was grandioos. Waardetransporten, motoragenten, marechaussees, onze eigen mensen – ik heb nog nooit zoveel mensen tegelijkertijd in actie gezien. Het was een unieke ervaring en ik vond het heel bijzonder om bij zo’n historisch moment een rol te mogen spelen.

Opleidingsdagen met het team

Samen met een collega heb ik destijds meegewerkt aan het optimaal voorbereiden van de bewaarlocatie in Haarlem. Het goud komt niet meer terug naar Amsterdam, maar zal weer worden verplaatst naar ons eigen Cash Centrum op een militaire locatie in Zeist. Daar zijn we op dit moment erg druk mee. Met mijn team volgen we speciale opleidingsdagen waarbij we ons buigen over de procedures van het pand, maar we werken ook aan gesprekstechnieken, leren luisteren en vragen stellen en oefenen scenario’s met acteurs. Dit zullen we drie keer een week lang doen.

Opleiding en doorleren is sowieso een groot en mooi aspect van werken bij DNB. Iedereen krijgt een persoonlijk studiebudget, welke functie je binnen de bank ook doet. Ik wil mijn budget de komende jaren gebruiken om een driedelig studieprogramma te volgen: security & techniek, security & recht en security management. Daarna ben ik een volledig geregistreerd beveiligingsprofessional.

Mond als wapen

Ik denk dat je een bepaald type beveiliger moet zijn om te kunnen slagen bij DNB. Allereerst is het belangrijk dat je fysiek fit en gezond bent. Je moet ook geïnteresseerd zijn in wat DNB doet om de organisatie te kunnen bewaken. En je moet durven te vragen en het gesprek aan te gaan. Als beveiliger bij DNB is je mond je allerbelangrijkste instrument.

Je krijgt er dan ook veel voor terug: een goed salaris, een onregelmatigheidstoeslag van 19,5% als je in de wisseldiensten werkt, een bonus als je een nieuwe collega aandraagt en een leuk, open team met veel kennis en ervaring. Sommigen van mijn collega’s werken hier al 40 jaar en hebben veel gezien en meegemaakt; van hen kun je ontzettend veel leren. Als al deze dingen je aanspreken, dan is de beveiliging bij DNB zeker een plek voor jou.’

Verhalen van onze medewerkers

Cor - Managementassistent

Hoe zorg je ervoor dat alles binnen DNB soepel verloopt?

Bekijk het verhaal over Cor - Managementassistent

Nesrine - Beleidsmedewerker duurzaamheid

Hoe realiseer je een duurzame bedrijfsvoering bij een centrale bank?

Bekijk het verhaal over Nesrine - Beleidsmedewerker duurzaamheid

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Manager sectie Organisatieontwikkeling & Organisatieadvies

  Help ons te groeien als adaptieve organisatie als manager sectie Organisatieontwikkeling & Organisatieadvies bij DNB.

  • Master
  • Staf en ondersteuning
  • € 6.000 - € 8.500 bruto p.m.
 • Projectmanager Management Control Centre

  Werk mee aan unieke programma’s en projecten als projectmanager binnen de divisie Bedrijfsvoering van DNB.

  • Master
  • 36
  • Staf en ondersteuning
  • € 4.050 - € 6.650 bruto p.m.
 • Senior tactisch inkoper

  Voer complexe aanbestedingstrajecten uit zodat DNB de middelen heeft om haar taken goed uit te voeren als senior tactisch inkoper bij DNB

  • Bachelor
  • 36
  • Staf en ondersteuning
  • € 4.050 - € 5.760 bruto p.m.
Scroll naar boven