Maatschappelijke impact
“Een internationale omgeving, inhoudelijk interessant werk, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke impact. Dat waren mijn wensen toen ik een paar jaar geleden op zoek ging naar een nieuwe baan. En precies op dat moment sprak ik een oud studiegenoot die bij DNB werkte… niet veel later kon ik beginnen bij de divisie Resolutie.
In 2015 is de Nationale Resolutie Autoriteit bij DNB opgericht, met als doel om de maatschappelijke rol van banken te beschermen. Toen er een paar jaar geleden een ziekenhuis failliet ging konden patiënten ineens niet meer behandeld worden. Vervang dat ziekenhuis door een bank en je kunt ook een aantal kritieke functies aanwijzen; klanten moeten bijvoorbeeld wel kunnen blijven beschikken over een betaalrekening en de zekerheid hebben dat hun spaargeld veilig is. Daarvoor is het resolutieraamwerk geïntroduceerd. Daarnaast hebben we het depositogarantiestelsel (DGS), dat garandeert dat klanten van een failliete bank binnen tien werkdagen hun geld tot € 100.000 terugkrijgen.
Van bail-out naar bail-in
Door de financiële crisis kwamen banken als ABN Amro en SNS in de problemen en moesten ze met overheidsgeld worden gered. Dat willen we voortaan voorkomen. Inmiddels kijken we bij Resolutie eerst naar de positie van de specifieke bank: is deze van belang voor de financiële stabiliteit in Nederland? Levert de bank belangrijke kritieke functies voor de maatschappij? Zo ja, dan bereiden we voor op resolutie voor het geval die bank in de problemen raakt. Hierbij bepalen we welke instrumenten we dan zouden willen inzetten, bijvoorbeeld het verkopen van (een deel van) de bank of een bail-in, waarbij de bank van binnenuit met het vermogen van aandeelhouders en obligatiehouders gered wordt.
Van Resolutie naar een detachering bij de European Banking Authority naar communicatie: dat toont aan hoe veelzijdig dit werk is.
Hoewel Resolutie een aparte taak is binnen DNB, opereren we zeker niet op een eiland. We werken bijvoorbeeld samen met onze data-analisten aan het ontwikkelen van een datamodel of met onze ICT’ers aan het bouwen van de online uitkeringsportal. Ook organiseer ik simulaties met een fake bank die omvalt, of doe ik voorstellen om onze interne crisisorganisatie te verbeteren. Bij DNB krijg je de vrijheid om te ontdekken en de dingen te doen waar je goed in bent.
Europese bril
Binnen Europa wordt gewerkt aan het harmoniseren van de regelgeving op het gebied van resolutie en depositogarantie. Maar elk land heeft zijn eigen historie, technologische infrastructuur en financieel systeem. Zonder cash geld op zak kom je in Duitsland bijvoorbeeld niet ver. Regelmatig wordt er op Europees niveau vergaderd, en neem ik achter het Nederlandse vlaggetje plaats om te discussiëren met collega’s uit Italië, Duitsland of Spanje. Tijdens een detachering bij de European Banking Authority (EBA) in Parijs heb ik me beziggehouden met de evaluatie van de Europese DGS-richtlijn, en met een evaluatie van oefeningen die DGS-autoriteiten in Europa uitvoeren om te testen of ze klaar zijn voor een crisissituatie.
Enerzijds breng je daar je Nederlandse ervaring en perspectief naar de tafel, anderzijds moet je ook consensus met 27 landen zien te bereiken. Enige politieke sensitiviteit is dan wel belangrijk. Daarnaast was het persoonlijk een zeer leerzame tijd. Ik was echt op mezelf aangewezen, in een nieuw land met een andere cultuur, en dan ook nog tijdens een pandemie. Gelukkig heb ik ontdekt dat ik me ook in zo’n vreemde situatie staande kan houden.
Publieksvoorlichting
Na mijn terugkomst bij DNB kreeg ik de leiding over het communicatiecluster van onze divisie. Met zo’n acht collega’s verzorgen we de communicatie over resolutie en depositogarantie. Zo zijn we gestart met publieksvoorlichting via de website depositogarantie.nl en zorgen we dat Nederlanders beter bekend worden met de veiligheid van hun (spaar)geld, wat helpt om bankruns te voorkomen. Ook hebben we een toolkit voor Nederlandse banken ontwikkeld, zodat zij hun eigen klanten direct kunnen voorlichten.
Voor deze nieuwe rol volg ik een communicatieopleiding, want als bedrijfseconoom is dit weer een totaal nieuw vakgebied. Juist dat vind ik zo leuk aan mijn werk; er zijn zoveel raakvlakken met andere disciplines dat er altijd weer nieuwe kansen ontstaan. Ik kan me niet voorstellen dat ik me snel ga vervelen bij DNB.”
Verhalen van onze medewerkers
Vacatures binnen dit vakgebied
-
(Toekomstige) Head of Mission Data & IT Risk on-site toezicht
Maak het verschil bij complexe uitdagingen in de financiële sector als (toekomstige) Head of Mission Data & IT Risk on-site toezicht op verzekeraars...