Ivy

beleidsmedewerker Resolutie

Maatschappelijke impact

“Als je me 2,5 jaar geleden had gezegd dat ik nu als specialist in het depositogarantiestelsel voor een jaar naar Parijs zou gaan, had ik je niet geloofd. Na mijn studie bedrijfseconomie begon ik als consultant bij een adviesbureau in verandermanagement. Al snel miste ik daar het maatschappelijke aspect in mijn werk. Ik maakte een lijstje waar mijn baan aan moest voldoen: naast die maatschappelijke impact zocht ik een internationale omgeving, focus op inhoud, teamwork, en persoonlijke ontwikkeling. Toeval of niet, maar op dat moment zag ik op Facebook een oud studiegenoot die bij DNB werkte. Dat wekte mijn interesse en al snel ontdekte ik dat een baan bij DNB volledig bij mijn wensenlijstje zou passen. Niet veel later kon ik aan de slag bij de afdeling Resolutie.

In 2015 is, als gevolg van de crisis, de Nationale Resolutie Autoriteit bij DNB opgericht. Een bank heeft een grote maatschappelijke rol, onze afdeling is in het leven geroepen om die te beschermen. Onlangs ging er in Nederland een ziekenhuis failliet, waardoor patiënten ineens niet meer behandeld konden worden. Vervang dat ziekenhuis door een bank en je kunt ook een aantal kritieke functies aanwijzen; klanten moeten bijvoorbeeld wel zekerheid hebben over hun spaargeld. Daarvoor hebben we het depositogarantiestelsel (DGS), dat garandeert dat klanten binnen zeven werkdagen hun geld tot € 100.000 terugkrijgen als hun bank failliet gaat.

Van bail-out naar bail-in

Door de financiële crisis kwamen banken als ABN Amro en SNS in de problemen en moesten ze met overheidsgeld worden gestut. Dat willen we nu niet meer. Inmiddels kijken we bij Resolutie eerst naar de positie van de specifieke bank: is deze van belang voor de financiële stabiliteit in Nederland? Levert de bank belangrijke kritieke functies voor de maatschappij? Zo ja, dan bereiden we voor op resolutie voor het geval die bank in de problemen raakt. Hierbij bepalen we welke instrumenten we dan zouden willen inzetten, bijvoorbeeld het verkopen van (een deel van) de bank of een bail-in, waarbij de bank van binnenuit met het vermogen van aandeelhouders en obligatiehouders gered wordt. Daarvoor is onder meer nodig dat wij inzicht hebben in de balansgegevens van de bank, we werken dan ook veel samen met banken.

Als consultant probeerde ik bij organisaties ruimte voor verandering te creëren. Bij DNB zit dat in het DNA.

En hoewel we een new kid on the block zijn binnen DNB – zo kijken we sinds kort ook naar resolutie van verzekeraars – opereren we zeker niet op een eilandje. Ik werk bijvoorbeeld samen met onze data analisten aan het ontwikkelen van een datamodel, of met onze ICT’ers aan het bouwen van de online uitkeringsportal. Ook organiseer ik simulaties met een fake bank die omvalt, of doe ik voorstellen om onze interne crisisorganisatie te verbeteren. Bij DNB krijg je de vrijheid om te ontdekken en de dingen te doen waar je goed in bent.

Europese bril

Binnen Europa wordt gewerkt aan het harmoniseren van depositogarantiestelsels. Maar elk land heeft zijn eigen historie, technologische infrastructuur en financiële systeem. Zonder cash geld op zak kom je in Duitsland bijvoorbeeld niet ver. Regelmatig wordt er op Europees niveau vergaderd, waarbij ik achter het Nederlandse vlaggetje zit te discussiëren met collega’s uit Italië, Duitsland of Spanje. En binnenkort zit ik achter het blauwe EU-vlaggetje: ik sta op het punt om voor 1 jaar gedetacheerd te worden bij de European Banking Authority (EBA) in Parijs. Naast de evaluatie van de Europese DGS-richtlijn ga ik me daar ook bezighouden met het beoordelen van oefeningen die DGS-autoriteiten in Europa uitvoeren om de operationele slagkracht van de uitkeringsorganisatie te toetsen.

Het wordt ongetwijfeld een ontzettend leerzaam jaar, ik ben vooral benieuwd naar de interculturele communicatie. Maar ik zal het wel gaan missen om op mijn fietsje door Amsterdam naar mijn werk te gaan. En ik ben benieuwd of de EBA net zo losjes voelt als DNB. Toen ik hier ging werken kwam ik van een familiebedrijf met 130 medewerkers maar hier, met 1.800 collega’s, voelt het eigenlijk net zo persoonlijk.”

Verhalen van onze medewerkers

Kaz - toezichthouder specialist

Hoe beoordeel je risico’s van complexe derivatenconstructies?

Lees het hele verhaal over Kaz - toezichthouder specialist

Masha - monetair beleidsadviseur

Hoe beheers je inflatie, rekening houdend met 18 andere landen?

Lees het hele verhaal over Masha - monetair beleidsadviseur

Saskia - projectleider insurtech

Wat zijn kansen van technologische innovaties bij verzekeraars?

Lees het hele verhaal over Saskia - projectleider insurtech
Scroll naar boven