Marianne

medewerker integriteitstoezicht

Financieel-economische criminaliteit

“Witwassen is een van de vormen van financieel-economische criminaliteit waar wij bij integriteitstoezicht ons mee bezighouden. De afgelopen jaren hebben diverse financiële instellingen boetes van soms wel honderden miljoenen moeten betalen voor nalatigheid bij het voorkomen van witwaspraktijken. Wij gaan na of banken, verzekeraars en betaalinstellingen de wettelijk verplichte maatregelen nemen om te voorkomen dat ze betrokken raken bij onder meer witwaspraktijken en terrorismefinanciering.

Werk met impact

Voordat ik hier werkte, had ik geen flauw idee dat dit óók tot het takenpakket van DNB behoorde. Ik ontdekte het toen ik na mijn studie bestuursrecht verschillende meeloopstages deed binnen de organisatie. Het interessante aan integriteitstoezicht vind ik allereerst het onderwerp en de maatschappelijke rol die je kunt vervullen. Criminaliteit en het witwassen van geld hebben een grote negatieve impact op de maatschappij. Dat geldt natuurlijk ook voor de financiering van terrorisme. Het is mooi als je met jouw werk kunt bijdragen aan het voorkomen van witwassen en terrorisme door criminele geldstromen bij de kern aan te pakken.

Daarnaast vind ik de manier waarop ik mijn werk doe interessant. We starten een onderzoek met deskresearch en gaan daarna verder op locatie. Daar doen we meestal een aantal interviews en beoordelen we het beleid, de procedures, cliëntendossiers en bijbehorende transacties. Ik kom bij veel verschillende partijen over de vloer. Denk aan een grote zakenbank, maar ook aan een kleine money transfer-organisatie. Goede gespreksvaardigheden zijn in mijn werk heel belangrijk. Als toezichthouder moet ik streng en vasthoudend zijn, maar ook altijd zorgen voor een constructieve dialoog. Dat maakt het voeren van toezichtsgesprekken een veel grotere uitdaging en een interessanter spel dan ik van tevoren had gedacht.

De kaders van de wet zijn altijd dezelfde. De zaken waarmee we te maken krijgen nooit.

Vertrouwen op wat je kunt

Die gespreksvaardigheden heb ik opgedaan tijdens interne trainingen, maar nog veel meer door te leren van ervaren collega’s. Interviews afnemen doe je altijd met z’n tweeën en ik ging al op dag één mee op gesprek. In het begin vond ik het spannend, maar inmiddels vertrouw ik op wat ik weet en kan. Bijzonder aan DNB is dat je collega’s echt in je investeren. ‘Probeer het maar gewoon’, zeiden ze, ‘en als het niet lukt nemen we het van je over’. Je wordt hier gestimuleerd om je nek uit te steken, te leren en beter te worden.

Samenwerken met het OM

Als toezichthouder krijg ik geregeld te maken met wettelijke overtredingen en tekortkomingen. Strenge gesprekken en formele handhaving komen regelmatig voor. Hierbij werken we veel samen met de Financiële Inlichtingen- en Opsporingdienst (FIOD), politie en het Openbaar Ministerie. Gelukkig hoeft het niet altijd zo ver te komen. Soms is een korte brief met benodigde actiepunten voldoende om een instelling aan te zetten tot verbetering.

In de vier jaar dat ik hier nu werk heb ik veel kennis opgedaan over hoe instellingen hun cliëntenonderzoek en transactiemonitoring inrichten. Maar we hebben hier bijvoorbeeld ook teams die zich specifiek richten op de integriteitsrisico’s van crypto’s, die analyses maken van grote hoeveelheden integriteitsdata of die het (internationaal) beleid vormen op het gebied van witwassen of terrorismefinanciering. Je kunt je kennis hier op heel veel verschillende manieren verbreden én doorontwikkelen.”

Verhalen van onze medewerkers

Stan - toezichthouder specialist

Hoe bewaak je bestuurlijke integriteit?

Lees het hele verhaal over Stan - toezichthouder specialist

Saskia - projectleider insurtech

Wat zijn kansen van technologische innovaties bij verzekeraars?

Lees het hele verhaal over Saskia - projectleider insurtech

Vacatures binnen dit vakgebied

Scroll naar boven