Younes

senior toezichthouder Nationale Verzekeringsgroepen

Bouwen op één plek

‘Na mijn studies bedrijfskunde en investment management ben ik in de consultancy gaan werken. Interessant hoor, van opdrachtgever naar opdrachtgever hoppen en steeds weer opnieuw beginnen, maar na een tijdje verlangde ik ernaar om op één plek iets op te bouwen en te kunnen groeien. Bovendien heb ik me altijd meer aangetrokken gevoeld tot het maatschappelijke. Van huis uit heb ik echt het omkijken naar de ander meegekregen. Via een kennis raakte ik in contact met DNB, waar ik in 2011 toezichthouder werd bij de afdeling Nationale Verzekeringsgroepen.

Complexe verzekeringswereld

Waarom de verzekeringswereld? Je houdt je bezig met het beschermen van hele gewone mensen. Toen ik net was begonnen bij DNB ben ik over de Albert Cuypmarkt gaan wandelen en heb ik aan een aantal mensen gevraagd: maak je je weleens zorgen over je verzekering? Dat je wel krijgt uitgekeerd als er iets gebeurt? Het antwoord was bij iedereen: nee, ik maak me nooit zorgen. Het komt niet in hen op dat een verzekeraar eventueel te weinig middelen kan hebben. Dat is precies wat we doen bij toezicht: risico’s mitigeren waar mensen niet bij stilstaan.

Daarnaast is werken in deze specifieke hoek complex en grootschalig. Ik mag hier toezicht houden op de grootste verzekeraars van Nederland, sommige met meer dan 10.000 werknemers. Neem het project waaraan ik tot vorig jaar zo’n twee jaar heb gewerkt. Een grote verzekeringsgroep werd in de verkoop gedaan door de Chinese aandeelhouder. DNB moet in zo’n geval vroeg worden betrokken, omdat wij de potentiële nieuwe eigenaar moeten goedkeuren. Als het gaat om zoveel Nederlandse verzekerden, wil je natuurlijk wel dat de partij die zich aandient aan alle eisen voldoet. Zelf heb ik als projectleider dit proces mogen aansturen en daarnaast vooral nota’s geschreven voor de directie, overleggen bijgewoond en gesprekken gevoerd met verschillende internationale partijen, advocatenkantoren en corporate finance adviseurs. Bijzonder interessant om mee te maken hoeveel stakeholders bij zo’n verkoop betrokken zijn.

Als toezichthouder houd je je bezig met het beschermen van hele gewone mensen.

Nieuwe toezichtmethodologie

Op dagelijkse basis houd ik toezicht op die ene grote verzekeraar die van eigenaar is veranderd. Daarnaast werk ik intensief aan een nieuwe toezichtmethodologie die we DNB-breed uitrollen – behalve bij het toezicht op grote banken omdat zij te maken hebben met andere wet- en regelgeving. Een nieuwe methodologie is nodig omdat de wereld om ons heen constant verandert en je efficiënt en effectief wilt blijven toezichthouden. Daarom is er een grotere focus op datagedreven toezicht gekomen. Ik kan wel zeggen dat DNB hierin vooroploopt. Heel recent heb ik bijvoorbeeld een online presentatie gegeven over onze nieuwe methodologie aan centrale banken over de hele wereld. Hierbij heb ik vooral veel kennis en ervaringen gedeeld: hoe doen wij dingen hier? En waar lopen we tegenaan?

Ontwikkelen van leiderschap

Ik vind het leuk om met mensen samen te werken en ze beter te maken in wat ze doen. Op termijn zou ik daarom graag een managementpositie willen. Hiervoor is binnen DNB een speciaal traject: het Vernieuwd Leiderschap Ontwikkelingstraject (Vlot). Voorlopig biedt het toezicht op verzekeraars me nog genoeg uitdagingen, maar zodra ik merk dat ik te comfortabel zit, zal ik een andere plek zoeken. Je ambities aangeven wordt hier erg gewaardeerd en gestimuleerd. Toezicht beleid lijkt me leuk of de sectie duurzaamheid, die nog in de kinderschoenen staat. Ik kom het beste tot mijn recht als ik mijn creativiteit kwijt kan. En dat kan bij DNB beter dan ik dacht.’

Verhalen van onze medewerkers

Robert - beleidsmedewerker

Hoe bereid je banken beter voor op de brexit?

Lees het hele verhaal over Robert - beleidsmedewerker

Vacatures binnen dit vakgebied

  • Business analist Financiële Markten

    Stel het klantbelang voorop en zet je oplossingsgerichtheid in om onze beleggingsprocessen te ondersteunen als business analist Financiële Markten bij...

    • Master
    • 32-36
    • Financieel risicomanagement
    • € 3.700 - € 5.200 bruto p.m.
Scroll naar boven