Maarten

Data & Technology trainee

Grote, complexe vraagstukken

“Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in IT, zowel in hardware als software. In mijn vrije tijd maakte ik bijvoorbeeld websites met vrienden. Omdat ik er naast mijn passie voor IT ook van houd om met mensen te werken, ben ik Technische Bestuurskunde gaan studeren. Die studie is gericht op het analyseren en oplossen van grote vraagstukken waar veel mensen belang bij hebben. Ik wilde na mijn studie dan ook graag werken op een plek waar je te maken krijgt met complexe maatschappelijke problematiek en stakeholders met verschillende belangen. Daarnaast had ik de financiële sector altijd al in mijn vizier, omdat die tegenwoordig steeds meer wordt gedreven door IT. Het Data & Technology traineeship bij DNB past daarom perfect bij mijn ambities. 

MoMaS DevOps-team

Mijn eerste plaatsing was in het Moderne Macro Statistiek DevOps-team binnen de afdeling Monetair & Statistiek. DNB stelt diverse macro-economische statistieken op aan de hand van direct en indirect gerapporteerde informatie van Nederlandse organisaties. In het MoMaS DevOps-team droeg ik bij aan de IT-inrichting waarmee effectentransacties, zoals de aan- en verkoop van aandelen, door Nederlandse ondernemingen inzichtelijk gemaakt wordt. Economen gebruiken die statistieken om een beeld te krijgen hoe de Nederlandse economie ervoor staat. bij IT faciliteren we dat proces. Het mooie is dus dat je het als IT’er mogelijk maakt om de centrale bank haar kerntaken te laten uitvoeren.

Er is heel veel mogelijk tijdens het traineeship, maar je moet wel zelf de initiatieven nemen.

Persoonlijke ontwikkeling

Gedurende het traineeship krijg je alle vrijheid om op te pakken wat je wilt. Ik zit zelf op het snijvlak van business en IT, maar ik doe ook wat operationele werkzaamheden zoals het ontwikkelen van kleine applicaties. Je kunt van het begin af aan zelf aangeven welke kant je op wilt, zodat je je gericht kunt ontwikkelen. Er zijn in die zin dus niet echt verwachtingen vanuit DNB; inzet en nieuwsgierigheid zijn belangrijker.

Er is heel veel mogelijk, maar je moet wel zelf het initiatief nemen en actief aangeven wat je wilt. Dat kan soms even wennen zijn, want af en toe word je flink in het diepe gegooid. Hoe je daarmee om moet gaan komt gelukkig aan bod tijdens je persoonlijke ontwikkeltraject. De combinatie van kennismaken met al die verschillende disciplines en het ontwikkelen van allerlei soft skills maakt dat het traineeship voor mij veel deuren opent.”

Verhalen van onze medewerkers

Isabelle - Data & Technology trainee

Hoe kunnen we de datakwaliteit van Europese centrale banken gezamenlijk verbeteren?

Bekijk het verhaal over Isabelle - Data & Technology trainee

Nout Jan, Data & Tech trainee

Waar leer je als trainee meer over data, technology én finance?

Lees het hele verhaal over Nout Jan, Data & Tech trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Medewerker Project Management Office

  Maak het verschil in onze projectuitvoering als medewerker Project Management Office bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.300 - € 6.100 bruto p.m.
 • Afstudeerstage UX Designer

  Breng jouw ideeën, designs en ‘best practices’ in het bij team Innovatie en Intelligence als stagiaire UX Designer bij DNB.

  • Bachelor
  • 36
  • IT en data
 • Cyber Security Specialist

  Goudstaven, kluizen, camera’s, toezichthouders, kunstwerken en geclassificeerde data beveiligen tegen malware campagnes van hackers als cyber security...

  • Bachelor, Master, MBO
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.700 - € 7.000 bruto p.m.
Scroll naar boven