Menno

Econoom Financiële Stabiliteit

Economische kwetsbaarheden

“Toen ik na mijn studie Economie stage liep bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam ik er al snel achter dat ik het werken aan financiëel maatschappelijke vraagstukken miste. Ik zet me graag in voor het oplossen van structurele economische problemen in de samenleving en word niet gedreven door winst. Zodoende kwam ik ongeveer vijf jaar geleden als trainee bij DNB terecht. Het traineeship was een geweldige ervaring en een vliegende start van mijn carrière bij DNB. De afgelopen jaren heb ik toezicht gehouden op een grote verzekeraar, Europese statistieken gemaakt bij de ECB in Frankfurt en Klaas Knot geadviseerd over internationale vraagstukken bij de G20 en het IMF. Sinds één jaar werk ik als Econoom Financiële Stabiliteit aan oplossingen voor de problemen op de woningmarkt en schrijf ik het Overzicht Financiële Stabiliteit.

Financiële stabiliteit

Ik houd me specifiek bezig met de weerbaarheid van financiële instellingen voor ontwikkelingen en schokken op de woningmarkt. Banken zijn de belangrijkste verstrekkers van hypotheken in Nederland en een groot deel van hun leningen zijn hypotheken. Stel dat de werkeloosheid oploopt of de hypotheekrente stijgt: kunnen huizenbezitters hun maandelijkse hypotheeklasten dan nog wel betalen? Of verwachten we dat de verliezen van banken toenemen en hebben ze voldoende reserves om die op te vangen? En wat zijn de gevolgen van dalende huizenprijzen voor huishoudens en financiële instellingen? Zomaar een greep uit de vraagstukken waar ik onderzoek naar doe.

Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor het schrijven van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. In het overzicht beschrijft DNB de belangrijkste kwetsbaarheden en risico’s voor de financiële stabiliteit in Nederland. De onderwerpen zijn divers en vaak urgent: denk aan klimaat- en cyberrisico’s, de financiële gevolgen van de coronacrisis, en het gedrag van nieuwe spelers in de financiële sector. Ook presenteren we beleidsaanbevelingen en kondigen we acties aan die DNB zelf neemt om risico’s te verkleinen. Ik vind het mooi dat ik me kan bezighouden met zulke macrothema’s die een impact hebben op de hele samenleving.

Het inclusieve werkklimaat van DNB zorgt voor een sterk groepsgevoel binnen de organisatie.

Positief werkklimaat

Naast het kunnen bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen, maakt de aandacht die DNB heeft voor diversiteit en inclusie ook dat ik goed op mijn plek zit hier. Ik ben zelf homoseksueel en vind het belangrijk dat ik volledig mezelf mag zijn op de werkvloer. DNB doet haar best om steeds diverser te worden en daarmee goed aan te sluiten bij de samenleving, maar we zijn er nog niet en de verschillen tussen afdelingen is nog groot. Maar ik voel dat er een positieve wind door de organisatie waait en dat er aan een klimaat wordt gewerkt waarin gestimuleerd wordt dat collega’s zichzelf kunnen en durven te zijn. We kijken meer naar buiten en proberen ontwikkelingen in de samenleving mee te nemen binnen de organisatie. Dat inclusieve werkklimaat zorgt ook voor een sterk groepsgevoel, een sense of belonging. We doen het werk echt met elkaar. 

Bij DNB hebben we bovendien verschillende netwerken, voor en door medewerkers, die bijdragen aan dat gevoel van verbondenheid. Zelf zit ik in het bestuur van het LGBTQ-netwerk DNB Pride, wat erg gewaardeerd en gestimuleerd wordt door de organisatie. Ik wil graag veranderingen teweegbrengen en bij DNB kan dat – zowel ten aanzien van diversiteit en inclusie als in de financieel-economische onderzoeken die ik doe.”

Verhalen van onze medewerkers

Ivy - beleidsmedewerker resolutie

Hoe bescherm je spaarders van een bank in problemen?

Lees het hele verhaal over Ivy - beleidsmedewerker resolutie

Jason - toezichthouder

Hoe creëer je draagvlak voor één monetair beleid in Europa?

Adam - jurist over Jason - toezichthouder

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Beleidsadviseur financiële criminaliteit

  Beleid en regelgeving maken voor het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering als beleidsadviseur financiële criminaliteit bij DNB.

  • Master
  • 36
  • Economie en beleid
  • € 4.050 - € 6.650 bruto p.m.
Scroll naar boven