Roos

DNB-trainee

Blik verbreden

“Tijdens mijn master Finance wist ik al vrij zeker wat ik erna wilde doen: promoveren. Totdat ik via LinkedIn het traineeship bij DNB ontdekte, slechts één week voor de deadline. Het programma sprak me direct aan: in twee jaar tijd voor drie verschillende divisies binnen DNB werken en zo de bank breed ontdekken, maar ook meteen deelnemen aan internationale werkgroepen en kennismaken met alle centrale banken binnen het Eurosysteem. Wilde ik verder studeren als PhD-kandidaat of mijn blik verbreden in een traineeship? Over het antwoord hoefde ik niet lang meer na te denken.

Drie werkplekken in twee jaar

Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen bij de Divisie Statistiek. Als beleidsadviseur bij de afdeling Monetaire & Bancaire Statistieken heb ik de kwaliteit en mogelijkheden van granulaire data voor financiële stabiliteit in kaart gebracht. Ik heb er niet alleen veel kennis opgedaan over data, maar ben ook begonnen met programmeren; een vaardigheid waarvan ik niet meteen had gedacht dat ik die bij DNB zou opdoen, maar die wel erg nuttig is voor de rest van mijn carrière.

Na Statistiek ben ik verdergegaan bij de Divisie On-site Toezicht & Bancaire Expertise. Daar heb ik twee diepgaande on-site onderzoeken gedaan naar kredietrisico’s bij banken. Denk hierbij aan interviews met het bestuur van de bank, documentatieonderzoek en data-analyse. Deze onderzoeken doe je bij de instelling zelf, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het er echt aan toegaat bij een bank. Ook is het heel interessant om de kennis die je opdoet in de collegebanken meteen toe te kunnen passen in de praktijk.

Bij DNB worden alle meningen meegenomen om tot één gezamenlijke visie te komen.

Risicomanagement in Berlijn

Een paar maanden terug ben ik gestart bij de Divisie Financiële Markten. Als beleidsadviseur risicomanagement mocht ik meteen naar Berlijn om een vergadering bij te wonen van een Eurosysteemcomité dat kijkt naar het onderpandraamwerk voor monetaire operaties. Maar ook bij thuiskomst lagen er genoeg interessante taken op me te wachten. Zo schrijf ik mee aan beleidsdossiers van het comité dat adviezen uitbrengt aan de Governing Council van de ECB. Het interessante aan deze plek is dat we zowel het risicomanagement doen voor de eigen beleggingen van DNB als voor het Eurosysteem als geheel. Allerlei onderwerpen passeren de revue: van de belangrijkste financiële risico’s voor onze eigen beleggingen tot klimaatrisico’s voor onze opkoopprogramma’s.

Persoonlijke ontwikkeling

Terugkijkend bevat elk van de drie werkplekken elementen die ik interessant vind; van datagedreven werken tot economische beleidsvorming. Het leuke aan regelmatig wisselen van functie is dat je steeds weer kennismaakt met nieuwe werkzaamheden. Dat voelde drie keer als een uitdaging én een persoonlijke overwinning. De mensen maken het ook makkelijker. Waar ik ook kom, altijd zijn collega’s bereid om tijd voor me vrij te maken en hun expertise te delen. En iedereen is zich heel bewust van de maatschappelijke impact van ons werk en draagt dat ook uit. Dat motiveert.

Met medetrainees op vakantie

Het onderlinge contact tussen de trainees is heel goed. Je leert elkaar goed kennen tijdens trainingen en workshops die je vaak in groepsverband volgt. Sterker nog: wij kunnen het zo goed met elkaar vinden dat we vorig jaar een week op vakantie zijn geweest! Voorlopig zie ik mezelf bij DNB werken, ook als het traineeship over een paar maanden klaar is. Sowieso staat een detachering hoog op mijn bucketlist. Een tijdje werkervaring opdoen bij de ECB in Frankfurt, bijvoorbeeld. Bij DNB ligt de financieel-economische wereld aan je voeten.”

Verhalen van onze medewerkers

Laura - trainee

Waar heb je als trainee invloed op de wereldeconomie?

Bekijk het verhaal over Laura - trainee

Masha - monetair beleidsadviseur

Hoe beheers je inflatie, rekening houdend met 18 andere landen?

Lees het hele verhaal over Masha - monetair beleidsadviseur
Scroll naar boven