Saina begon midden in de coronacrisis als trainee bij DNB. In dit blog vertelt ze hoe dat ging.

De coronacrisis was in volle gang toen ik in september 2020 met mijn traineeship bij De Nederlandsche Bank begon. Na mijn bachelor econometrie had ik al stage gelopen bij DNB. Het introductieprogramma bestond toen onder andere uit een bezoek aan de goudkluis waar we een goudstaaf mochten vast houden, met 12,5 kilo best zwaar! Door de maatregelen was het programma nu helaas vooral online, maar gelukkig mochten we met z’n achten wel de hele week naar kantoor. Dezelfde week gingen we naar een trainingslocatie om elkaar beter te leren kennen. Sowieso maak je het traineeship echt als groep mee. Iedereen zit op verschillende afdelingen verspreid door de bank, dus je leert ook veel van elkaar over DNB. Ook hebben we veel trainingen waar we samen aan ‘soft skills’ werken, zoals hoe je als starter impact kan hebben binnen een team met ervaren collega’s.

De eed afleggen

Geheimhouding en eed afleggen

Tijdens die eerste week leerden we onder andere over het belang van geheimhouding. Ook legden we een eed af, waarmee we beloofden om integer te handelen. Bij DNB heb je met zeer gevoelige informatie te maken en zijn alle systemen zwaar beveiligd. Tijdens het traineeship werk je drie keer acht maanden bij verschillende afdelingen. Ik zit nu op een afdeling die toezicht houdt op een grote Nederlandse bank. Ik werk met vertrouwelijke documenten van de bank en die moeten natuurlijk geheim blijven. Soms vind ik het jammer dat ik niet aan vrienden kan vertellen waar ik precies mee bezig ben. Maar het is ook heel leuk om achter de schermen mee te kijken bij zo’n grote bank.

Thuiswerken

Van september tot half oktober ben ik nog een of twee keer per week naar kantoor geweest, maar daarna werden de maatregelen strenger. Gelukkig woon ik samen in een ruim appartement, waardoor ik makkelijk kan thuis werken. Ook heb ik van DNB een bureaustoel en tweede beeldscherm gekregen. In het begin vond ik het nog best spannend om collega’s online om hulp te vragen, maar inmiddels is het normaal geworden om iedereen even te appen of skypen. Soms is dat juist makkelijker dan op kantoor iemand aanspreken die druk is of in een vergadering zit. Ook zijn er talloze online activiteiten, zoals quizzen, wandelvergaderingen en zelfs wijnproeverijen. Ik mis het soms om naar kantoor te gaan, maar thuiswerken heeft ook zo z’n voordelen. Er is meer ruimte om je eigen dag in te delen en na een lange werkdag is het maar een kort ritje naar mijn eigen bank.

Blogs van onze trainees

Tysger - trainee blog

Tysger volgt het Data & Technology traineeship bij DNB. Dat is soms heel anders dan hij van tevoren verwachtte, zo vertelt hij in deze blog.

Bekijk het verhaal over Tysger - trainee blog

Ghislaine - trainee blog

Ghislaine begon in 2020 als trainee bij DNB. In dit blog vertelt zij over de bedrijfscultuur aan de hand van drie tips die zij zichzelf zou hebben gegeven aan de start van het traineeship.

Bekijk het verhaal over Ghislaine - trainee blog

Werken aan oplossingen als trainee

Scroll naar boven