Adriaan

Data & Technology trainee

Een brede interesse

'Tijdens mijn studie Technische Natuurkunde waren er grofweg twee soorten mensen te onderscheiden: degenen die diepgaand natuurkundig onderzoek willen doen en degenen met een brede interesse. Zelf ben ik duidelijk van dat laatste soort, wat ook goed past bij mijn keuze voor het Data & Tech traineeship. Na mijn master heb ik eerst een ander traineeship gevolgd, maar daar miste ik het fundamentele maatschappelijke aspect. Toen kwam het traineeship van DNB op mijn pad. DNB was nieuw voor me, maar het had direct mijn interesse. Ik heb veel affiniteit met data en techniek, maar ik weet nog niet zo goed welke kant ik daarmee precies op wil. Dat is precies wat ik tijdens dit traineeship verder kan uitzoeken. 

Programmeren en publiceren

Mijn eerste plaatsing bij het publicatieteam zit er nu net op. Daar ben ik bezig geweest met het statistiekonderdeel van de DNB-website. Bij DNB moeten we namelijk vanuit de wet statistieken publiceren – niet alleen voor incidentele bezoekers, maar ook juist voor de grote instellingen die deze statistieken dagelijks nodig hebben. Ik heb daarom gewerkt aan een API waarmee externen automatisch data van onze website kunnen halen. Uiteindelijk heb ik samen met het team een projectplan opgesteld en heb ik een proof of concept API geschreven in C#. Daar heb ik superveel van geleerd, vooral omdat ik nog helemaal geen ervaring had in deze programmeertaal. Ik kon veel meekijken bij collega’s en mijn ontwikkeling werd echt op nummer één gezet.

Netwerken gaat erg makkelijk bij DNB, ik heb nu al zoveel verschillende mensen leren kennen.

Van techniek naar data

Een tijdje terug heb ik koffiegedronken met een stuk of tien mensen binnen DNB, om te praten over hun werk. Op basis daarvan heb ik de plek van mijn tweede plaatsing gekozen. Bij het publicatieteam heb ik hele brede technische kennis opgedaan en dat heeft me veel gebracht. Maar ik ben nu ook erg benieuwd hoe het is om met niet-technische mensen in gesprek te gaan. Tijdens mijn tweede plaatsing zal ik daarom voor een groot deel de rol van business analist verkennen. Wat wil de gebruiker van een applicatie? En hoe kunnen we de data voor die gebruiker het beste visualiseren? Ik wist voor de start van het traineeship al dat ik deze richting heel interessant vind, dus ik heb heel veel zin om dit verder te ontdekken de komende tijd.

Een breed netwerk

Als trainee ontwikkelen we ons niet alleen inhoudelijk, maar ook zeker persoonlijk. Zo zitten we samen met alle Data & Tech trainees in een persoonlijk ontwikkeltraject, waarin we bezig zijn met onderwerpen als netwerken, communiceren en het ontdekken, plannen en behalen van persoonlijke doelen. We leren als trainees veel van elkaar en zien elkaar regelmatig. Voor inhoudelijke gesprekken, maar ook gewoon om gezellig samen te eten. Toen we vorig jaar november te horen kregen dat we in februari konden starten, hebben we in december al met elkaar afgesproken om kennis te maken. Het is heel fijn om bij elkaar terecht te kunnen. Maar ook netwerken met andere DNB’ers gaat erg makkelijk. Tijdens de borrels van het netwerk Jong DNB kom je zoveel nieuwe mensen tegen, een erg leuke plek om collega’s beter te leren kennen en je netwerk te vergroten.’ 

Verhalen van onze medewerkers

Huyen - Data & Technology trainee

Waar kun je als trainee werken op het snijvlak van toezicht en data?

Lees het hele verhaal over Huyen - Data & Technology trainee

Zooey - Data & Technology trainee

Waar kun je als trainee met data skills bijdragen aan een stabielere economie?

Lees het hele verhaal over Zooey - Data & Technology trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Medewerker Project Management Office

  Maak het verschil in onze projectuitvoering als medewerker Project Management Office bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.300 - € 6.100 bruto p.m.
 • Afstudeerstage UX Designer

  Breng jouw ideeën, designs en ‘best practices’ in het bij team Innovatie en Intelligence als stagiaire UX Designer bij DNB.

  • Bachelor
  • 36
  • IT en data
 • Financiële sector analist

  Volg de ontwikkelingen in de financiële sector op de voet als financiële sector analist bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • Onderzoek en statistiek
  • € 3.280 - € 5.200 bruto p.m.
Scroll naar boven