Zooey

Data & Technology trainee

DNB als kenniscentrum

“Ik heb DNB altijd al een interessante organisatie gevonden, gezien de maatschappelijke relevantie en de hoeveelheid data. Voor veel mensen is DNB denk ik een vrij vaag concept. Het is een bolwerk waar vooral jonge mensen hun vinger niet helemaal op kunnen leggen. En dat terwijl het een hele brede werkgever is die ontzettend veel data in huis heeft die je nergens anders vindt. DNB is echt een kenniscentrum.

Hoewel ik met mijn diploma Econometrie eigenlijk overal aan de slag kon, sprak het Data & Technology traineeship van DNB me direct aan. In het traineeship houd je je bezig met drie thema’s: data, security en development. Binnen die thema’s heb je allerlei mogelijkheden. Ik ben zelf wat meer van de data dan van de tech, maar ik wil wel graag alle disciplines ontdekken.

Data Science Hub

Mijn eerste plaatsing bij de Data Science Hub zit er net op. Daar was ik enerzijds heel technisch bezig met projecten, maar anderzijds ook wat meer met beleid. Die afwisseling vond ik erg leuk, aangezien ik wel een sociaal persoon ben en enkel hardcore programmeren niet echt wat voor mij is.

Eén van de projecten waar ik aan heb bijgedragen is het economische beleid en onderzoek rondom de derivatenmarkt. Marktpartijen gebruiken derivaten bijvoorbeeld voor het afdekken van renteschommelingen. Bij DNB verzamelen we gedetailleerde informatie over alle lopende contracten in Nederland, waarmee we de rente- en liquiditeitsrisico’s voor instellingen en de markt als geheel beter kunnen inschatten. Het is heel interessant om meegenomen te worden in het zoeken naar manieren waarop we allerlei economische vraagstukken met behulp van data science samen met de business kunnen verbeteren en oplossen.

DNB heeft ontzettend veel unieke data in huis. Het is echt een kenniscentrum.

Veel vragen, veel leren

Momenteel zit ik bij Team Digital Forensics, wat bestaat uit Open Source Intelligence en eDiscovery. Ik houd me daar vooral bezig met het laatste. eDiscovery is het proces waarbij elektronische gegevens worden veiliggesteld, verwerkt en beoordeeld, met als uiteindelijk doel deze te kunnen gebruiken als bewijs in bijvoorbeeld een bestuursrechtelijke of strafrechtelijke zaak. In dit team heb ik alle vrijheid om mijn werk vorm te geven en in te delen zoals ik zelf wil, wat niet wegneemt dat iedereen continu klaarstaat om me te helpen. Daardoor durf ik zelf ook veel te vragen – óók aan mensen die ver hogerop zitten. DNB heeft een hele toegankelijke bedrijfscultuur.

Vrijheid en zelfontwikkeling

Ik heb niet alleen bij mijn huidige plaatsing veel vrijheid, gedurende het hele traineeship krijg je de de ruimte om jezelf te ontwikkelen. En dat zie je ook terug in de rest van de organisatie. Je kunt altijd blijven leren en op allerlei verschillende plekken meekijken. DNB biedt veel uitdaging en stimuleert kennisverbreding en zelfontwikkeling, waardoor je de ruimte hebt om je plek te vinden – ook al werk je er al jaren. Zo zijn er veel mensen bij DNB die een PhD doen of een andere studie, en je kunt bijvoorbeeld ook vrij makkelijk gedetacheerd worden. Zelf zou ik nog wel graag naar het buitenland willen, dus er liggen voor mij nog veel kansen.”

Verhalen van onze medewerkers

Isabelle - Data & Technology trainee

Hoe kunnen we de datakwaliteit van Europese centrale banken gezamenlijk verbeteren?

Bekijk het verhaal over Isabelle - Data & Technology trainee

Nout Jan, Data & Tech trainee

Waar leer je als trainee meer over data, technology én finance?

Lees het hele verhaal over Nout Jan, Data & Tech trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Medewerker Project Management Office

  Maak het verschil in onze projectuitvoering als medewerker Project Management Office bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.300 - € 6.100 bruto p.m.
 • Afstudeerstage UX Designer

  Breng jouw ideeën, designs en ‘best practices’ in het bij team Innovatie en Intelligence als stagiaire UX Designer bij DNB.

  • Bachelor
  • 36
  • IT en data
 • Cyber Security Specialist

  Goudstaven, kluizen, camera’s, toezichthouders, kunstwerken en geclassificeerde data beveiligen tegen malware campagnes van hackers als cyber security...

  • Bachelor, Master, MBO
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.700 - € 7.000 bruto p.m.
Scroll naar boven