Carlijn

Trainee

Carlijn Elemans begon samen met acht andere trainees in september 2020 bij DNB. In dit blog vertelt ze alles over haar werkzaamheden, JongDNB en haar positie als trainee.

Na mijn bachelor Economie en Bedrijseconomie groeide mijn interesse in finance. Voor ik begon aan de master Financial Economics wilde ik meer praktijkervaring opdoen en liep daarom twee stages. Eén op de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Saoedie-Arabië, een heel bijzondere ervaring, en vervolgens op de finance afdeling bij Unilever. Ik wilde van alles proeven en voel nog steeds dat ik meer wil leren. Mede daarom heb ik vorig jaar mei gesolliciteerd op het traineeship bij DNB.

Witwaspraktijken voorkomen

Het feit dat je hier binnen twee jaar op drie verschillende afdelingen werkt, trok me heel erg aan. Momenteel werk ik op de afdeling Toezicht op Financiële Criminaliteit, specifiek in het team Intelligence & Innovation. Voor mijn team staat het toezicht meer datagedreven maken centraal. We gaan bij financiële instellingen langs om te kijken of zij de wettelijke verplichtingen nakomen en willen voorkomen dat ze betrokken raken bij witwaspraktijken. Concreet bouw ik bijvoorbeeld een dashboard om transacties met een verhoogd risico op witwassen in kaart te brengen. Ik help de toezichthouder om te weten wat er speelt.

Veel verantwoordelijkheid

Ik vind het leuk dat ik als trainee veel verantwoordelijkheid krijg en voel me serieus genomen. Je wordt echt een volwaardig medewerker en zo word je ook gezien. Daarnaast vinden andere medewerkers het alleen maar leuk als er een trainee komt. Je merkt dat ze je juist de leuke taken willen geven, omdat je er maar kort bent. Ik had niet durven hopen dat ik me vanaf dag één zo welkom zou voelen.

Buurtbuddy

Natuurlijk leven we in een gekke tijd, maar er wordt een hoop georganiseerd om het thuiswerken leuk te houden. Er zijn superveel online borrels waarbij je kunt aansluiten en je hebt JongDNB, een netwerk van collega’s tot 35 jaar. Laatst werd ik via dit netwerk gekoppeld aan een ‘buurtbuddy’. We werden naar een koffietentje gestuurd en kregen daar een drankje mee voor onze wandelingen. Ik vond dit een hele gezellige manier om een nieuwe collega te leren kennen in deze tijd én tekenend voor de goede sfeer binnen DNB.  

Positief verrast

Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om me aan te melden voor dit traineeship. In eerste instantie dacht ik: DNB is natuurlijk best een statische organisatie, een kennisgedreven instituut. Zou er ook ruimte zijn voor gezelligheid en meer informele activiteiten naast alleen maar werken? Maar dat is er júist. Ik ben positief verrast en zou het iedereen aanraden. Als je momenteel nog twijfelt, zou ik je als tip meegeven om online koffie te gaan drinken met mensen bij DNB. In april zijn er bijvoorbeeld verschillende Meet & Greet momenten waarop je de trainees online het hemd van het lijf kunt vragen. Probeer daarnaast te bedenken wat je wilt halen uit het begin van jouw carrière. Als je een passie hebt voor dit werkveld en het leuk vindt om je in korte tijd breed te ontwikkelen, dan past dit traineeship perfect bij je.

Verhalen van onze medewerkers

Ghislaine - trainee

Waar kun je als trainee maatschappelijke impact maken?

Bekijk het verhaal over Ghislaine - trainee

Robert - trainee blog

Robert begon vorig jaar als trainee bij DNB. In dit blog vertelt hij waarom hij voor DNB en specifiek voor het DNB traineeship heeft gekozen.

Bekijk het verhaal over Robert - trainee blog

Roos - trainee

Waar kun je als trainee meebeslissen over het Europees monetair beleid?

Bekijk het verhaal over Roos - trainee
Scroll naar boven