Ghislaine begon in 2020 als trainee bij DNB. In dit blog vertelt zij over de bedrijfscultuur aan de hand van drie tips die zij zichzelf zou hebben gegeven aan de start van het traineeship.

Ze zeggen altijd: “De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt.” – en dat geldt zeker voor de eerste zeven maanden van mijn traineeship. Ik begon in september 2020 aan het DNB traineeship en plots was het april 2021. Dat betekent ook dat mijn huidige plaatsing binnenkort tot een einde komt. Het traineeship is immers opgebouwd uit drie periodes van acht maanden waarbij je binnen drie verschillende afdelingen werkt. Op 1 mei zet ik dus mijn eerste (waarschijnlijk digitale) voetstap binnen een nieuwe afdeling. Hierbij neem ik een bagage mee aan ervaringen en indrukken die ik dan de afgelopen acht maanden heb opgedaan. Het moment van rouleren is niet alleen een moment van vooruitkijken, maar ook een moment om te reflecteren op de afgelopen maanden. Dit zijn de tips die ik mezelf zou meegeven.

Tip 1: Wat moet ik aan?

Nog zo’n uitdrukking die je vaak hoort: “Kleren maken de man (of vrouw).” Als starter is het kiezen van je nieuwe professionele kledingkast een heel karwei. Ook ik had lang nagedacht voordat ik besloot wat ik die eerste werkdag zou aantrekken. Ik begreep al na de eerste paar kantoorweken dat ik mij over kleding geen zorgen had hoeven maken: pak of overhemd, hakken of gympen, zolang het maar netjes is. Nu moet ik hierbij zeggen dat ik al sinds eind september thuis werk, waardoor je alleen over je bovenkleding hoeft na te denken. Dit betekent dat sloffen en een joggingbroek tegenwoordig ook prima in de professionele garderobe kunnen.

Wandelen met een collega

Tip 2: Kan ik dit vragen?

Wat ze ook altijd zeggen: “Er bestaan geen domme vragen” - dat is ook echt zo. Dat er nu voornamelijk vanuit huis wordt gewerkt, vergt van medewerkers dat ze elkaar moeten kunnen opbellen als ze ergens tegenaan lopen. Als tip zou ik geven om dit ook echt te doen. DNB’ers zijn in het algemeen erg behulpzaam en nemen de tijd om dingen uit te leggen. Niet alleen inhoudelijk nemen ze de tijd voor je, maar ze maken ook tijd vrij voor wandelingen aan de telefoon of in het echt!

Tip 3: Wat wil ik?

Tot slot: “Geef aan wat je wilt.” DNB is een brede organisatie en de werkzaamheden die je bij DNB zou kunnen verrichten zijn ook breed. Als je aangeeft wat je wilt en interessant vindt, dan wordt er met je meegedacht. Deze tip is afkomstig van mijn mede-trainee Marloes: ”Ik gaf aan het begin van mijn plaatsing aan dat ik iets met duurzaamheid zou willen doen en heb daardoor een project gekregen op dit gebied. Supermooi om ook in mijn werk bij te dragen aan dit voor mij persoonlijk belangrijke thema!”

 

Blogs van onze trainees

Saina - trainee blog

Saina begon midden in de coronacrisis als trainee bij DNB. In dit blog vertelt ze hoe dat ging.

Bekijk het verhaal over Saina - trainee blog

Robert - trainee blog

Robert begon vorig jaar als trainee bij DNB. In dit blog vertelt hij waarom hij voor DNB en specifiek voor het DNB traineeship heeft gekozen.

Bekijk het verhaal over Robert - trainee blog

Werken aan oplossingen als trainee

Scroll naar boven