Ruben

beleidsmedewerker statistiek

Kennismaking in Frankfurt

“Met een bitterbal en een biertje stond ik op de jaarlijkse Hollandse avond in Frankfurt. Ik werkte als statisticus bij het CBS, maar was twee jaar gedetacheerd bij de ECB en ook al aan het nadenken over mijn volgende carrièrestap. De HR-medewerker van DNB sprak me dus precies op het juiste moment aan. Tegen het einde van mijn detachering heb ik een open sollicitatie gestuurd waarop ik binnen één week reactie kreeg. DNB had een functie openstaan die nog niet online stond maar wel heel goed bij me zou kunnen passen.

Integratie en harmonisatie van data

Dat was de functie van beleidsmedewerker op het gebied van monetaire en bancaire statistieken. Mijn takenpakket is grofweg tweeledig. Allereerst houd ik me bezig met de integratie en harmonisatie van statistische informatie die banken regelmatig bij DNB moeten aanleveren. Daarnaast bereid ik ons managementteam voor op internationale vergaderingen door ze te voorzien van (beleids)informatie uit en over onze data. Ik zorg ervoor dat het op tijd en in een degelijk format wordt aangeleverd.

In de wereld van monetaire en bancaire data heb je aan de ene kant banken en andere monetaire financiële instellingen die cijfers moeten aanleveren en aan de andere kant de gebruikers die iets met die data willen doen. Denk aan een beleidseconoom die DNB-president Klaas Knot moet adviseren over de hoogte van de beleidsrente, de verwachtingen over de economische groei of het risicoprofiel van leningen. Ik kijk naar wat een gebruiker nodig heeft, wat de rapporteur daarvoor moet aanleveren en hoe dat allemaal op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier kan, waarbij verschillende belangen tegen elkaar worden afgewogen. Gebruikers vragen tegenwoordig om meer data op gedetailleerder niveau, dus ik ben ook verantwoordelijk voor een stukje prioritering.

Wil je een internationale detachering doen en past het binnen je carrièrepad? Vanuit DNB kun je de hele wereld over.

Data op internationaal niveau

Integratie en harmonisatie van data gebeurt voornamelijk op internationaal niveau. Ik ben bijvoorbeeld nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Integrated Reporting Framework (IReF) en de Banks’ Integrated Reporting Dictionary (BIRD). Deze twee projecten moeten ervoor zorgen dat banken in Europa hun data op vergelijkbare manier gaan organiseren en rapporteren zodat de kwaliteit van statistieken omhooggaat, de informatie-uitwisseling makkelijker wordt en de rapportagelasten voor banken worden beperkt. Voor deze projecten reis ik geregeld af naar Frankfurt of een van de andere lidstaten van de Europese Unie en werk ik ook veel samen met andere specialisten, zoals data-architecten en accountants. IReF en BIRD moeten in de loop van het komende decennium geïmplementeerd zijn; heel interessant om bezig te zijn met onderwerpen die in de toekomst een grote rol gaan spelen.

Statistieken delen

Als beleidsmedewerker schrijf ik ook statistische nieuwsberichten. Onlangs maakte ik er bijvoorbeeld een over de hypotheekverstrekking van banken voor dnb.nl/nieuws. Het aantal verkochte woningen is al een tijd aan het dalen. En dat zie je terug in de cijfers: de hypotheekverstrekking door banken neemt af. In het geval van dit nieuwsbericht ben ik op zoek gegaan naar een nieuwswaardig feit in onze data en heb ik dat vervolgens geprobeerd te duiden. Dat proberen we in begrijpelijke taal en met duidelijke grafieken te doen. Met nieuwsberichten en artikelen kunnen we onze gegevens met een breed publiek delen.”

Verhalen van onze medewerkers

Karina - product owner

Hoe automatiseer je het proces van toezichthouden?

Lees het hele verhaal over Karina - product owner

Robert - beleidsmedewerker

Hoe bereid je banken beter voor op de brexit?

Lees het hele verhaal over Robert - beleidsmedewerker

Kaz - toezichthouder specialist

Hoe beoordeel je risico’s van complexe derivatenconstructies?

Lees het hele verhaal over Kaz - toezichthouder specialist

Isabelle - Data & Technology trainee

Hoe kunnen we de datakwaliteit van Europese centrale banken gezamenlijk verbeteren?

Bekijk het verhaal over Isabelle - Data & Technology trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Platform Engineer

  Vervul een essentiële rol in het realiseren van onze digitale agenda als platform engineer bij DNB.

  • Bachelor
  • 32-36
  • IT en data
  • € 4.050 - € 6.650 bruto p.m.
 • Lead/Product Owner Cloud platform

  Jij zorgt ervoor dat men toegang tot Cloud heeft op een manier waarop de doelstellingen van DNB optimaal worden ondersteund als Lead/Product Owner...

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 4.270 - € 7.830 bruto p.m.
 • Lead/Product Owner Communication & Collaboration

  Jij zorgt ervoor dat men op een veilige, gebruiksvriendelijke en robuuste manier altijd en overal efficiënt en effectief kan (samen)werken als...

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 4.270 - € 7.830 bruto p.m.
Scroll naar boven