Maria

Scrum Master

Van GVB naar DNB

“Tijdens mijn master Corporate Communicatie kwam ik voor het eerst in aanraking met de IT-wereld toen ik de eerste prijs bij het Startup Weekend in Eindhoven won. In de baan die daaruit voortkwam ontdekte ik meer over de Agile ontwikkelmethodiek. Om te kunnen groeien als IT Projectmanager stapte ik over naar GVB, waar ik heb mogen bijdragen aan de Agile transformatie van de IT-afdeling en het neerzetten van 11 Scrumteams. Op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een organisatie met maatschappelijke betrokkenheid, viel mijn oog op DNB.

Coach van drie teams

De overstap tijdens Corona was best vreemd. Ik klapte letterlijk mijn ene laptop dicht en een andere open. Maar doordat ik de volle focus op mijn teams kon houden, zonder ‘afgeleid’ te worden door de rest van DNB, heb ik snel een hechte band kunnen opbouwen. Als Scrum Master ben ik verantwoordelijk voor drie teams die diensten leveren aan de Statistiek divisie. Die statistieken leveren we aan interne collega’s, maar ook aan het CBS of de ECB.

Elke dag starten we met een online stand-up. We werken met sprints van 2 tot 4 weken, daarna presenteert het team de voortgang aan alle stakeholders. Ik ben als het ware de coach: mijn collega’s staan in het veld, zij moeten presteren. Ik creëer de omstandigheden waarin ze kunnen knallen, gefocust kunnen blijven om het gewenste resultaat te behalen. Ik ben er om mijn teams te laten shinen, niet andersom.

De review na een sprint zie ik echt als een cadeautje van het team aan de opdrachtgever.

Scrum methodiek

DNB heeft een sterke digitale ambitie. Steeds meer van haar taken bevatten een IT-component, en ik geloof dat Scrum daarvoor de beste aanpak is. Het biedt

transparantie, zowel binnen je team als naar je stakeholders. Bovendien creëert het focus. Er komt heel veel af op een Scrumteam, vernieuwingen maar ook beheer. Met maximaal 9 leden kun je niet alles doen. Dus je maakt afspraken wat je gaat doen, stelt prioritering vast op je backlog, doet je sprint en behaalt het resultaat. Dat geeft rust – voor het team, maar ook voor mij.

Maatschappelijk betrokken

Inmiddels weet ik dat ik bij een grote, maatschappelijk gedreven organisatie pas. En daar hoort een bepaalde cultuur bij. We werken aan complexe zaken, nauwkeurigheid is essentieel. En hoewel we werken met de nieuwste technologieën, moeten we ook voldoen aan wet- en regelgeving. Je moet een beetje van die pijn houden, zeg ik altijd. Maar DNB is zeker geen wereldvreemde club. Er werken hele diverse mensen, intelligent, gedreven, in pak of spijkerbroek. En ook onze IT’ers zijn allang geen introverte developers in een donkere kelder meer; ze schuiven steeds meer op naar het hart van onze organisatie.

Als het meezit loop je zo’n 80 jaar rond op deze wereld. En ik wil dat ik op het einde kan zeggen dat ik die wereld niet slechter heb gemaakt. In het verleden heb ik daarom vrijwilligerswerk gedaan, en omdat ik daar geen tijd meer voor heb probeer ik mijn geweten nu met mijn werk hier te sussen. Het klinkt misschien abstract, maar financiële stabiliteit en economische zekerheid zijn heel belangrijk voor vrijwel iedereen in Nederland.”

Verhalen van onze medewerkers

Nidhi - BizTalk Consultant

Hoe integreer je honderden applicaties op een veilige en voorspelbare wijze?

Lees het hele verhaal over Nidhi - BizTalk Consultant

Paul - SharePoint-specialist

Hoe breng je een centrale bank veilig naar de cloud?

Lees het hele verhaal over Paul - SharePoint-specialist

Ruben - beleidsmedewerker statistiek

Hoe leveren Europese banken over 5 jaar hun data aan?

Lees het hele verhaal over Ruben - beleidsmedewerker statistiek

Karina - product owner

Hoe automatiseer je het proces van toezichthouden?

Lees het hele verhaal over Karina - product owner

Isabelle - Data & Technology trainee

Hoe kunnen we de datakwaliteit van Europese centrale banken gezamenlijk verbeteren?

Lees het hele verhaal over Isabelle - Data & Technology trainee

Vacatures binnen dit vakgebied

 • Medewerker Project Management Office

  Maak het verschil in onze projectuitvoering als medewerker Project Management Office bij DNB.

  • Bachelor, Master
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.300 - € 6.100 bruto p.m.
 • Afstudeerstage UX Designer

  Breng jouw ideeën, designs en ‘best practices’ in het bij team Innovatie en Intelligence als stagiaire UX Designer bij DNB.

  • Bachelor
  • 36
  • IT en data
 • Cyber Security Specialist

  Goudstaven, kluizen, camera’s, toezichthouders, kunstwerken en geclassificeerde data beveiligen tegen malware campagnes van hackers als cyber security...

  • Bachelor, Master, MBO
  • 32-36
  • IT en data
  • € 3.700 - € 7.000 bruto p.m.
Scroll naar boven